KARKAS VE PANEL YAPISI
Santral karkas yapısı özel alüminyum köşe ve profillerden oluşur. Profil ve panel kalınlıkları 2 cm 2.5 cm ve 3.5 cm olarak değişik kalınlıklarda olabilmektedir. Paneller çift cidarlı olup iki cidar arasında camyünü, taşyünü veya poliüretan izalasyon malzemesi kullanılmaktadır. Panel dış yüzeyi özel PVC film kaplı boyalı saç iç yüzeyi ise galvaniz saçtır. Panel ve karkas birleşimleri cıvatalıdır ve kolay demontaj ve montaj imkanına sahiptir. Santralpanel yüzeyinin basınç farklarına karşı esnekliğini önlemek için özel takviye profilleri kullanılır. Karkas ve profil birleşim yerlerinde sızdırmazlık için özel contalar kullanılmaktadır.
ASPİRATÖR VE VANTİLATÖR HÜCRESİ
Klima santralı aspiratör ve vantilatör hücreleri çalışma koşullarına göre seçilmektedir. Fan seçimleri özel seçim programları sayesinde bilgisayar ortamında yapılır. Kullanılan fanlar geriye eğik seyrek kanatlı ve ileriye eğik sık kanatlı Nicotra marka fanlardır. Fan ile elektrik motorları kayış ve kasnak tertibatı ile birbirine bağlanmakta motorun hareketi fana iletilmektedir. Fan ve motor kaideleri özel profiller üzerine oturtulmuştur. Fan ve elektrik motorlarının oluşturduğu titreşimleri santral gövdesine ulaşmasını önlemek için titreşim önleyici takozlar ve esnek brandalar kullanılmaktadır.
KARIŞIM HÜCRESİ
Klima santrallerinde karışım hücresi egzos havası ile taze havanın istenen oranda karıştırılıp homojen olarak dağılımını sağlayarak ortama verilmesini sağlayan bir ünitedir. Karışım oranı damperler sayesinde ayarlanmaktadır. Damper kumandaları manuel olarak elle yapılabildiği gibi servo motorlarla birlikte otomatik olara kta yapılabilir.
FİLTRE HÜCRESİ
Klima santrallerinde filtre hücresi kullanım alanlarına göre değişik şekillerde olabilmektedir. Kaba toz filtresi, torba filtre ve hepa filtre uygulamaları birlikte olabildiği gibi ayrı ayrı da uygulanabilmektedir. Karışım hücrelerinde genelde kaba toz filtresi uygulanmakta toz tutma oranının çok yüksek olması gereken yerlerde torba filtre uygulaması yapılmaktadır. Hijyen gerektiren hastane vb mekanlarda da hepa filtre uygulmalarıyapılmaktadır. Filtreler kızaklar üzerine monte edilerek kolay sökülüp temizlenmesi sağlanmaktadır.
BATARYA HÜCRESİ
Klima santrallerinde kullanım alanı ve özelliklerine göre ısıtma ve soğutma bataryaları kullanılabilir. Ayrı ayrı sadece ısıtma veya sadece soğutma amaçlı kullanılabildikleri gibi ikisi bir arada hem ısıtma hem soğutma içinde kullanılabilirler. Batarya seçimleri sistemde kullanılacak akışkanın cinsine göre seçilir. Sıcak su, soğuksu buhar veya gazlı bataryalar kullanılabilir. Kullanılan akışkanın çeşidine göre bataryalar alüminyum kanat bakır borulu olabildiği gibi çelik boru ve çelik kanatlı da olabilir. Bataryalarda yoğuşan yoguşma suyunun dışarı atılması için drenaj tavaları kullanılır. Ayrıca yoguşma suyunun hava ile ortama yayılmasını önlemek için ise damla tutucular kullanılmaktadır. Batarya seçimleri bilgisayar ortamında yapılarak maksimum verim elde edilmektedir.
ISI GERİ KAZANIM ÜNİTESİ
Klima santrallerinde istek halinde ısı geri kazanım uygulamaları yapılabilmektedir. Sağladığı enerji tasarrufu sayesinde son yıllarda oldukça rağbet görmektedir. Isı geri kazanım ünitesi birbirine 90 derecelik açılarla monte edilmiş plakalı alüminyum eşanjörlerden oluşur. Çalışma prensibi sıcak ve soğuk havanın ejanjörler üzerinden geçirilerek ısıtma ve soğutma işleminin gerçekleştirilmesidir. Sağladığı enerji tasarrufu % 50-65 arasında değişmektedir.
NEMLENDİRME ÜNİTESİ
Nemlendirme ünitesi, ortama verilecek olan havanın belli bir nem düzeyinde olması istenilen durumlarda kullanılır. Ortama verilecek olan hava suyun pulverize edilmesi suretiyle neme doymuş hale getirilerek ortama verilir. Suyun pulverizasyon işlemi pompalar ve su havuzları sayesinde oluşturulan bir sistem sayesinde gerçekleştirilir.
KLİMA SANTRALİ SEÇİM TABLOSU